Algemene toeristische informatie over Noordwest Hongarije
Fertő-meer

West Hongarije of wel het noordelijk transdonau genoemd, is het gebied ten noorden van het Balatonmeer. Op de grens met Oostenrijk ligt het Fertömeer (Neusiedlersee). Het Fertő-meer is op de UNESCO werelderfgoed lijst geplaatst. Het meer heeft een heel hoog zout gehalte, daarom heeft het een unieke flora en fauna. Het Paleis Esterházy (Fertőd) hoort ook bij het UNESCO wereldcultuurerfgoed, het is het grootste en mooiste kasteel van Hongarije. De tuin is zeer indrukwekkend, en is aangelegt in barok en rococo-stijl en heeft de bijnaam ‘het Hongaarse Versailles’ gekregen. Bijna 300 jaar geleden werd het paleis gebouwd voor de familie Esterházy. Sopron is een sfeervolle stad met een historische binnenstad, veel mooie monumenten en cultuur. Het heeft een mooi middeleeuws centrum (o.a. Fö ter). Tata is een oude barokken stad gebouwd rond verschillende meren. In Tata ziet u o.a. de "Oude Burcht" aan het Tatameer en de Capucijnenkerk en zijn parochie. Ook beroemd zijn de oude watermolens, waarvan sommige nu als museum ingericht zijn. Bij het Cseke meer zijn mooi aangelegde Engelse Tuinen. Ten noorden van Tata ligt een uniek openluchtmuseum: Vértesszölös.

Met slechts een oppervlakte van 26 vierkante kilometer (10.8 km lang en 2.3 km breed), is het Velencemeer het kleine zusje van het Balatonmeer maar zeker niet minder belangrijk. Door de geringe diepte van het meer (ongeveer 1,5 meter), heeft het water in de zomer een aangename temperatuur van ongeveer 26 tot 28 graden en is daarmee dus warmer dan het Balatonmeer. De bodem van het meer voelt zacht aan. Op het meer kunt u uitaard prima zeilen en surfen, op verschillende plaatsen kunt u watersportartikelen huren. Excursie mogelijkheden vanaf het Velencemeer zijn een bezoek aan de hoofdstad Budapest of aan de voormalige koniklijke stad Székesfehérvár.

Sopron

Aan de noord kant van het meer ligt het Velence gebergte. Hier zijn uitstekende wandelmogelijkheden. Ook is hier een groot natuurreservaat waar verscheidene beschermde planten - en vogelsoorten voorkomen. Op diverse plaatsen rondom het meer loont het de moeite om een hengel uit te werpen. Denkt u wel om een vergunning! De meeste stranden vindt u aan de zuid- en oostkant van het meer. De plaatsen Agárd, Gádony, Velencefürdö, Kápolánsnyék en Velence zijn aan elkaar gegroeid en vormen zo het toeristische centrum van het Velencemeer.

In Velence heeft u vanaf de Bence berg een fantastisch uitzicht over het meer. In elke plaats treft u uitstekende stranden aan en zijn er voldoende mogelijkheden voor vertier. Restaurantjes, csárda's, terasjes en enkele musea zullen u graag als gast ontvangen. In de zomer maanden worden er in Agárd popconcerten gegeven en zijn er zeil- en kanowedstrijden. Net zoals bij het Balatonmeer loopt ook bij het Velencemeer de doorgaande weg en de spoorlijn dicht bij de oervers.

Kleine hotel in de centrum van Sopron.

Kasteelhotel dichtbij Sopron.