Algemene toeristische informatie over de Hongaarse laagvlakte; "de Poesta"

De poesta (of puszta) is de Hongaarse steppe, een grote graslandschap. Het Hongaarse woord Puszta betekent oorspronkelijk leegte, verlaten of vlakte, maar verwijst tegenwoordig vooral de Hongaarse steppe, een grote halfdroog grasland in het midden en oosten van Hongarije. In de zomer maanden is het er anders niet echt leeg, want dan komen vele toeristen uit de hele wereld deze bijzondere, aantrekkelijke vlaktes bekijken. Kenmerkend voor de traditionele poesta zijn de typische waterputten (reigerputten), kuddes witgrijze runderen met lange hoorns, racka schapen met gedraaide hoorns, mangalica varkens met krullige haar en de langharige Hongaarse herdershonden

Bugac

De UNESCO heeft het 35 duizend ha grote gebeid van het Nationaal Park van de Kiskunság tot een biosferisch reservaat verklaard. In Bugac op de poesta zijn dagelijks paardendemonstraties en kunt u het grijze rund zien. In het herdersmuseum krijgt u een goede indruk hoe de herders vroeger leefden.

Hortobágy

Het grootste en bekendste poesta van Hongarije is het Nationaal park Hortobágy (Hortobágyi Nemzeti Park). Het werd als eerste nationale park van Hongarije in 1973 geopend. Het heeft een oppervlakte van circa 81000 km˛, het bestaat uit steppeland, heide, zoutmeertjes en moerasgebied. Het ligt op zo’n 200 km ten oosten van Budapest en 20 km ten westen van de tweede grootste Hongaarse stad van Debrecen. Het centrum van het park is het dorpje Hortobágy, een oude oversteekplaats met een mooie stenen brug met negen bogen over het Hortobágy riviertje. Tijdens een huifkartocht over de poesta ziet men de waterput, kuddes witgrijze runderen, schapen met gedraaide horens en de Hongaarse herdershond van het ras Pumi of Puli. Voor vogelliefhebbers is het ook een bijzondere plaats: er komen ruim 300 vogelsoorten voor. Langs de hoofdweg zijn enkele restaurants, een van de bekendste is Nagycsárda (herberg) daterend uit 1699.

TIP! Wellness en Poesta

Kecskemét

Bezienswaardigheden zijn de pleinen Szabadság en Kossuth tér, het Cifra Paleis met een schilderijen collectie en het Raadhuis.

Gyula

In Gyula is een intact gebleven middeleeuwse baksteen burcht. Er is een grote bad en wellnesscentrum in de tuin van de nabijgelegen Almassy kasteel aangelegd.

Szeged

Een gezellige stad met eclectisch en art-noveau gebouwen. De stad ligt op de rechteroever van de Tisza, de tweede belangrijkste rivier van Hongarije. In 1879 overspoelde de rivier de gehele binnenstad. Belangrijke bezienswaardigheden zijn de neoromaanse Votiefkerk of Dómkerk en de mooie art-noveau gebouwen (secessie): Ungar-Mayer-huis, Reök Palota en synagoge. In Szeged wordt elke jaar in zomer op het Dómplein voor de Dómkerk Szeged het openluchtfestival gehouden.

Debrecen

Tweede grootste stad van Hongarije, ooit hoofdstad geweest. Debrecen wordt ook wel "het calvinistische Rome" genoemd, omdat in 1567 de Hongaarse hervormde kerk hier is opgericht. U kunt hier de goed onderhouden Grote Protestantse kerk bewonderen. Het Grote Bos (Nagyerdö) bezoeken is ook de moeite waard. Hier zijn er veel faciliteiten voor recreatie, medische handeling, sport en vermaak.

Hajdúszoboszló

De vakantieplaats is al lang bekend als kuuroord, en wordt ook wel "het Mekka van reumapatienten" genoemd. Hier is het grootste strand en thermaalbad complex van Hongarije.